maandag 12 november 2012

Een (extreem) droge huid.



Smeren, smeren, smeren, smeren, smeren en nog eens smeren. Nee, leven met een droge huid is niet fijn. Het trekken, de jeuk, de irritatie of zelfs bloeden. Hoe krijg je eigenlijk een droge huid? wat kan je ertegen doen?

Wat is een droge huid?
Een normale huid heeft een evenwicht van 'water' in de huid met de omgeving. De bovenste laag van de huid bestaat vooral uit vetten. Als deze vetten onvoldoende aanwezig zijn, verminderen of verdwijnen wordt de huid droger.





Hier zie je een afbeelding van een doorsnede van de huid. De talgklier produceert de vetten voor de huid.

Hoe ontstaat een droge huid?
Een droge huid kan komen door verschillende dingen. Bijvoorbeeld door water, zeep en andere reinigings producten. Deze producten halen de natuurlijke laag vetten van je huid af. Deze laag beschermt je huid en houdt het soepel. Door deze producten te gebruiken verwijder je deze laag compleet, hierbij gaat veel water verloren, dus je huid wordt droger.

In de winter hebben mensen ook vaak een droge huid. Dit komt door de droge warme lucht van de centrale verwarming, ook buiten is de lucht droger. Deze lucht droogt de huid uit. 

Er zijn verschillende ziektes die kunnen zorgen voor een droge huid. Zoals bij mensen met atopisch eczeem. Zij hebben een huidtype met een stoornis in de waterhuishouding waardoor de huid gemakkelijker uitdroogt. Door de jeuk en het krabben gaat de huid makkelijk kapot, ook de zogenaamde “vis schubben huid" ook wel ichthyosis genoemd; ze hebben een verkeerde aanmaak van de opperhuid (zie plaatje), hierdoor krijgen ze veel schilfers en verliezen veel water.

Naarmate je ouder wordt zal ook je huid droger worden. Dit zijn vooral de onderbenen en onderarmen. Dit komt doordat een oudere huid minder goed water kan opnemen. De huid verliest elasticiteit en wordt stugger. De huid is mede door zijn leeftijd ook meer blootgesteld aan giftige stoffen (waaronder bijvoorbeeld zonlicht)

wat kan je eraan doen?
Er zijn veel dingen die je aan een droge huid kan doen. Het eerste wat je kan doen is je douche gewoontes aanpassen. Douche zo kort mogelijk met lauw water en zorg dat je jezelf niet schrobt met harde materialen, kies voor zachte sponzen. Het beste is om geen douchegels etc. te gebruiken. Ik hoor je al denken 'bah dan word je toch helemaal niet schoon'. Water is meer dan genoeg om jezelf schoon te maken. Vind je dit toch niets dan kan je nog een douche olie gebruiken om jezelf te wassen. Er zijn verschillende douche olie's in de winkels. Je hebt huismerk(bijv. kruidvat), parfum vrije(Balneum, Eucerin, Neutral) en andere merken(Nivea).  Ik heb zelf eentje van Seba-med en Nivea. Persoonlijk zou ik voor die van Nivea kiezen puur voor de geur. Wil je toch nog graag douchegel gebruiken? Probeer dan de agressieve sulfaten te vermeiden. Neem liever een product met Sodium laureth sulfate dan Sodium lauryl sulfate. Parfum is ook een ingredient dat je moet vermijden, dit droogt de huid enorm uit. Helaas zijn al die heerlijk geurende douche producten veel te moeilijk om te weerstaan, ook kan je kijken voor welk huidtype de douchegel geschikt is. Als je klaar bent met douchen wrijf dan niet je huid droog maar dep liever. Zorg voor een schone handdoek.

Probeer je binnen 3 minuten na het douchen in te smeren. Dit kan met bodylotion, bodybutter of bodyolie. Over het algemeen is bodybutter een stuk voedender dan bodylotion. Bodybutter is harder en bevat minder aqua(water) dit is een nutteloos ingrediënt voor je huid. Bodylotion bevat dit veel meer en zal dus minder voeden. Je zal weer parfum moeten vermijden, maar die heerlijke bodybutters van tbs zijn wel heel erg verleidelijk.
Heb je geen last van parfum in producten kan je deze gewoon gebruiken. Zelf heb ik wel een paar aanraders die bij me erg veel helpen. De eerste is Eucerin 10% Urea Lotion. Deze is verkrijgbaar bij de apotheek en op internet. Zelf heb ik af en toe een product van Eucerin in de drogist gezien. Dit product bevat urea/ureum, mensen met een droge huid hebben erg veel baat bij dit ingrediënt. Ureum bindt het water uit de omgeving, maar ook het water dat uit de diepere lagen van de huid naar de buitenste huidlaag komt, ook breekt urea/ureum verhoornde cellen op de opperhuid af. 
                                           
Mijn tweede tip is de Vichy Lipidiose Nutritive Cream for Very Dry Skin (bddjfhksl hele mond vol, haha) Deze ruikt heerlijk. Werkt geweldig, is lekker smeerbaar, maar wel een beetje duur.
 Momenteel heb ik een crème van de dermatoloog. Als je ook liever een zalfje van de dokter hebt kan je hier een afspraak maken. Mijn dermatoloog zei dat ik een chronische droge huid heb. Hij keek naar mijn handen en liet zien waarom. Ik heb veel meer en diepere lijnen in mijn handen wat daar dus een teken van is.  

Nog een paar kleine tips zijn:
  • Regelmatig insmeren
  • Huid bedekken bij koud weer
  • Bij bijv. afwassen handschoenen gebruiken
  • Na handen wassen insmeren met hand lotion. Een handzalf die “snel intrekt” is niet geschikt voor de droge huid van de hand en vingers.
  • Gebruik badolie voor de droge huid (Bijv. Balneum aanrader)
  • Als een zalf of crème stug is, of dik, of moeilijk smeerbaar, bewaar het dan op een warme plaats, bijvoorbeeld in de badkamer. Vaak is het dan beter smeerbaar.

Bron 1
Bron 2

Xxx Loes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten